866 Sok.No:8 K:2 D:207 Üzümcü Han Tarihi Kemeraltı Çarşısı Konak/İZMİR

Karbon Ayak İzinizi Azaltmak İçin Tambur Komposter Kullanım Talimatı

  • Tambur kapağını açmadan önce kapak üst pozisyondayken döndürme emniyet kilidini kapatın ve dönme fonksiyonunun durduğundan emin olun!!!
  • Yükleme haznesine Kahverengi ve yeşil organik atıkları %50-%50 dengeli doldurun. Karışım kalitesi kompost kalitesi için çok önemlidir!
  • Atıkların karışım sonrası %50 nemli olmasını sağlayın, gerekiyorsa içerisine su ilave edin!
  • Kompostlanan hammaddeyi elinize alınıp sıkılıp bırakın, malzeme avuç içine yapışıyor ise nem oranı yeterlidir.
  • Üretim süresini hızlandırmak ve kokuyu azaltmak için mikrobiyal aktivatorü yüzeye püskürtün.
  • Yükleme kapağını kapatıp kilitleyin.
  • Döndürme emniyet kilidini açın ve tamburu 5-10 tür arasında döndürme kolu marifetiyle çevirin.
  • Kompost üretimi süresince tamburu haftada 1 defa 10 tür döndürmek yeterlidir.
  • 4-6 hafta arasında tamamlanan kompost boşaltılmak için kapak aşağı konuma getirilerek döndürme emniyet kilidini kapatın!
  • Yükleme kapağı aşağı konumda açarak olgunlaşan kompostu yere dökün ve tambur haznesini tamamen boşaltın. Bu ürün doğrudan toprak ve saksı kullanımına hazırdır.
  • Müteakiben tamburun yeniden kullanımı için yukarıdaki işlemleri tekrar edin.

Kompost nedir, nelerden oluşur ve nasıl yapılır?

Toprak Nedir?

Atmosfer ile taş küreyi birbirinden ayıran Tüm canlılara yaşam alanı sunan gezegenimizin bir katmanıdır


Çürüme Nedir?

Organik maddelerin daha küçük parçalara ayrılarak bozunduğu süreçtir.


Gübre Nedir?

Bitkilerin büyümesi için gerekli besinleri içeren maddedir.


Kompost Nedir?

Çöpe giden yiyeceklerin dal yaprak ağaç parçalarının çürütülmesi sonucu elde edilen doğal ve sağlıklı gübredir.


Bokashi Kompost Nedir?

Evlerimizdeki sebze meyve artıklarının yemek artıklarının bazı faydalı mikroplar kullanılarak ayrıştırılmasını sağlayan bir tür turşu yapma metoduyla yapılan kompost türüdür.


Atık Madde Nedir?

Sözlük anlamına göre kullanıldıktan sonra atılan her tür maddedir çoğu kez de insan sağlığı için zararlı maddeler atık madde diye geçer AMA HER ATIK MADDE ÇÖP DEĞİLDİR.


Atık Ayrıştırma Nedir?

Farklı türden atıkların gruplanarak birtakım değişimlerle yeniden kullanılmasıdır kağıt karton plastikler, cam şişeler pil elektronik ürünler tekstil ürünler organik ürünler gibi .


Şu anda evlerimizden çıkan çöpler nereye gidiyor?

Belediyelerin çöp depolama alanları vardır oralara götürülür ve etrafa kötü kokular saçan zararlı büyük yığınlar oluşur peki biz bu çöp yığınlarını en aza indirgemek için neler yapabiliriz.Plastikleri camları kartonları ayırabilir, geri dönüşüm kutularına ulaştırabiliriz.


Yemek artıklarımız için kompost yapabiliriz

Yemek artıkları sebzeler meyvelerin yenmeyen kabukları gibi doğal atıkların faydalı mikroplarla parçalanmasını ayrışmasını sağladığımız ve japonya'dan gelen bokashi çöp turşulama yöntemini göstereceğiz!
Aynı turşu yapar gibi evden çıkan yemek artıklarımızı mutfak artıklarımızı Bir kovada biriktireceğiz zamanı gelince onlara toprağa gömeceğiz ve bir süre sonra toprağın ve bitkilerin besin maddesi gübre elde edeceğiz.



DÜNYA ‼️ SEN DÖNÜŞTÜRÜRSEN DÖNECEK‼️

İKLİM KRİZİ - KARBON DÖNGÜSÜ - KOMPOST

İklim krizinin sebebi; atmosferdeki karbon miktarının gerekenden fazla olmasıdır. Aslında karbon bizim düşmanımız değildir gezegendeki Tüm organizmaların yapı taşıdır.
ANCAK HER ŞEY BİR DENGE MESELESİDİR
Biz insanoğlu fosil yakıtları yeryüzüne çıkardığımızdan beri karbon dengesini ve döngüsünü bozmuş durumdayız. Bugüne kadar 880 gigaton (1gigaton=1milyar ton) ve üzeri karbondioksit atmosfere salındı. Bu da gezegenimizin ısınmasına, iklim sistemlerinin bozulmasına yol açtı. Karbon yutakları olan okyanuslar büyük bir kısmını emmesine rağmen, dengeleyemediği gibi denizlerdeki yaşamın da yok olmasına sebep oldu.
Ayrıca kötü arazi yönetimi ve kimyasal tarım uygulamaları da eklenince biosferden atmosfere birçok zehirli gaz salınımına sebep oldu.
Bugün kullanılan kimyasal NPK (Azot-fosfor-potasyum) gübrelerinin %45'i havaya çok tehlikeli gazlar olan AMONYAK (NH3) VE NİTRÖZ OKSİT (N2O) olarak çıkıyor.
-METAN‼️ SERA GAZI ETKİSİ KARBONDİOKSİTE GÖRE 24 KAT DAHA FAZLA
-AMONYAK‼️ 27 KAT
-NİTRÖZ OKSİT‼️ 274 KAT FAZLADIR
%25'i toprak altına giderek yeraltı sularına karışır ve kirletir.Toprak ancak %25'ini kullanır ki! bu da yetersizdir. Bitkinin sağlıklı büyüyebilmesi için organik bileşikler bazı aminoasitler hormon ve mineraller de gereklidir. Bu yüzden ülkemizdeki Topraklar giderek fakirleşmiştir.
%1 olan ülkemiz topraklarındaki organik madde oranı ÇÖL TOPRAĞI'na yakın bir oran olup en az %3 olması gerekirken ideali ise %5'tir
BİR HEKTAR TOPRAĞIN ORGANİK MADDE ORANINI %1 ARTTIRIRSANIZ, SU TUTMA KAPASİTESİNİ 170 TON ARTTIRMIŞ OLURSUNUZ
Bitkiler klorofil sayesinde güneş ışığı ve suyu kullanarak fotosentez yaparken, havadaki karbonu alır karbonhidratlara ve şekere dönüştürür. Şekerin bir kısmını da kökleri vasıtasıyla mikroorganizmaları beslemek için toprağa gönderirler karbon azot bileşikleri havaya uçmaz! toprakta kalırlar bu ortamda mikoriza mantarları, azot bağlayan bakteriler sürekli bitki besini üretmeye devam ederler.
Bilim İnsanları toprağın üstüne çok ince bir KOMPOST tabakası sermenin bile daha çok KARBONUN toprağa gömülmesini sağlayan POZİTİF BİR GERİ BESLEME DÖNGÜSÜ'nü başlatacağını ifade ediyorlar.
Organik maddesi yani karbonu yüksek Topraklar yüksek biyoçeşitliliği hizmet ederken, daha fazla su tutabildikleri için kuraklığa daha dayanıklı hale gelir Bu da besleyiciliği daha yüksek sağlıklı gıda üretilebilmesi demektir.

BOKASHİ KOMPOST NEDİR?


Bokashi Japonya'da FERMENTE ORGANİK MADDE anlamına gelir. Bir turşulaşma sürecidir öyleyse ÇÖP TURŞUSU da diyebiliriz.Organik çöplerin (artıkların), yararlı mikroorganizmalarla (anaerobik) yani oksijensiz ortamda fermentasyonudur. Aslında çok eski bir yöntemdir Uzakdoğu'da orman toprağındaki yararlı mikroorganizmaları toplayıp organik atıkları bu kültürle işlemişlerdir.
Günümüzde kırsalda organik atıklar olabildiğince verimli olarak değerlendirilse de %80'i şehirlerde yaşayan insanların çevreleri ÇÖP DAĞLARI ile çevrilidir.
Şehirlerdeki dikey yerleşimlerde atıkların %60'ının organik evsel mutfak atıkları olduğu düşünülürse evlerimizde Her birimiz BOKASHİ KOMPOST yaparak mutfak atıklarını organik besince zengin bir toprak düzenleyiciye dönüştürebiliriz.
Bokashi TAMAMLANMAMIŞ bir üründür.Tamamlanması için toprağa gömülüp Toprak biyotası tarafından dönüştürülerek olgunlaşmış kompost gübreye yani kahverengi-Siyah humus Toprak haline gelmesi gerekir.
Bokashi fermantasyonunda, mikroorganizmalar çok önemlidir mikrop deyince akla hep kötü şey gelir ama YARARLI MİKROORGANİZMALAR; birbirine ve bulundukları ortama faydası olan (simbiyotik)antioksidan ve birlikte çalışan bir tür konsorsiyumdur.Bunların en önemlisi LAKTİK ASİT BAKTERİL
Gezegendeki türlerden yani bizler, insanoğlu; fosil yakıtları yeryüzüne çıkardığımızdan beri bu karbonu yakarak gezegenin karbon dengesini ve döngüsünü bozuyoruz. Ayrıca kötü arazi yönetimi ve konvansiyonel tarım uygulamaları da eklenince karbonun biyosferden atmosfere salımına sebep olduk bugüne kadar 880 giga ton karbondioksit atmosfere salındı ve bu da gezegenin ısınmasına iklim sistemlerinin bozulmasına yol açtı.
Okyanuslar Bu karbonun büyük bir kısmını emdi fakat bu da denizlerdeki yaşamın hızla Yok olmasına sebep oldu olmaya da devam ediyor!

DENGEYİ KORUMAK İÇİN ATMOSFERDEKİ BU KADAR FAZLA KARBONU NE YAPACAĞIZ?

İşte demin de söylediğim gibi Aslında hepimiz çözümün tam da ÜSTÜNDEYİZ
‼️ÇÖZÜM TOPRAKTA bitkiler güneş ışığı ve suyu kullanarak fotosentez yaparken havadaki karbonu alır karbonhidratlara ve şekere dönüştürürler Bu şekerin bir kısmını da kökleri vasıtasıyla mikroorganizmaları beslemek için toprağa gönderirler *bu karbon toprağın Temel yapı taşı olur.
İŞTE!... ATMOSFERDEKİ KARBON TOPRAĞA GEÇTİ BİTKİLER POMPALADI TOPRAK DEPOLADI VE DOĞANIN YAŞAYAN TEKNOLOJİLERİ HARİKA BİR İŞ ÇIKARDILAR.
Bilim insanları toprağın üstüne çok ince bir KOMPOST tabakası sermenin bile daha çok karbonun toprağa gömülmesini sağlayan pozitif bir geri besleme döngüsünü başlatacağını ifade ediyorlar.
İŞTE ‼️ KOMPOST EN DEĞERLİ ÇÖZÜM!
Bunun ardından işlemesiz tarım zemin örtücü çok yıllık bitkiler planlı otlatma ve bütüncül onarıcı tarım yöntemleri uyguladığımızda gigatonlarca karbonu toprağa gömebiliriz... *Atmosferdeki karbonun aksine topraktaki karbon fazlalığı bizim için güzel bir şey‼️
Organik maddesi yani karbonu yüksek Topraklar yüksek biyoçeşitliliğe hizmet ederler daha fazla su tutabildikleri için kuraklığa daha dayanıklı hale gelirler Bu da besleyiciliği daha yüksek sağlıklı gıda üretilebilmesi demektir.
ÇİFTÇİLERDEN ŞEHİRLİLERE TOPRAĞI KOMPOSTLA BESLEMEK HEPİMİZ İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR.
Şunu unutmamalıyız!
GIDAMIZI ÜRETME ŞEKLİMİZLE; YA KARBONU ATMOSFERE SALARAK İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE SEBEP OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ YA DA TOPRAĞA GÖMEREK HEPİMİZE BİR ÇARE OLMASINI SAĞLAYACAĞIZ!
GEZEGENİMİZİN VE BİZ İNSANOĞLUNUN SAĞLIĞI TOPRAĞIN SAĞLIĞINA BAĞLI
(Okyanuslar 39.000 gigaton karbondioksidin hapsedildiği gezegenimizin en önemli karbon yutaklarından biridir)
(Bir ağaç yılda 24 kg karbon emebiliyor 40 yaşına gelen bir ağaç bir ton karbonu atmosferden çekmiş demektir ormanların karbon süngeri (yutağı)rolü bilinmekle birlikte enerjiyi ve suyu fiziksel olarak dönüştürme biçimleri nedeniyle havayı serin ve nemli tutmaya yardımcı olarak iklim krizi etkilerini de hafifletiyor)
Döngüsel ekonomi uyumlu İzyaşam Kooperatifi olarak doğa dostu belediyeler ile işbirliği içinde DÖNÜŞÜMÜ AİLEDE BAŞLATMAK arzusundayız.Evlerimizdeki organik mutfak artıklarından bokashi kompost metoduyla gübre elde edilerek ailelerin özellikle kadınlarımız ve/veya çocuklarımızın da katılımıyla çevre ve sıfır atık bilincinin arttırılması düşüncesiyle çıktığımız bu yolda, belediyenizin etkinlik salonunda; kompost nedir? kompostun tarımsal önemi? Toprak Besin ağı ve kompost ilişkisi? bokahsi kompost nasıl uygulanır nasıl kullanılır? gibi soruların da aydınlatılacağı bir atölye eğitimle katılımcılara özellikle kadınlarımıza İZYAŞAM BOKASHİ KOMPOST 2'Lİ SET hediye edilerek iklim krizi eylem planı ve toprağın iyileştirilmesine birlikte katkı sunabiliriz.
Belediye sınırlarınız içinde bireyden topluma yayılacak ve değerli belediyeniz ile birlikte İZ bırakacak bu çalışmanın bir örneği Konya Selçuklu belediyesi'nde gerçekleştirildi. Sırada, Diyarbakır Yenişehir belediyesi ve Şişli belediyesi ile yapacağımız ANNEDEN ÇOCUĞA MUTFAKTAN TOPRAĞA CAN kompost Atölye ve eğitimini sizlerle de gerçekleştirmek, isteriz.
BOKASHİ KOMPOST KOVASI 2li ünite 18 lt den oluşmakta hava almayan kapak içinde süzgeç ve bastırma aparatı bulunmaktadır.Tamamen doldukdan sonra ilk 20 gün içinde sıvı gübreyi alacağımız musluk takılı bulunmaktadır.
TAMBUR KOMPOST 50 lt den başlayan organik atık potansiyeline göre lt değişen içinde karıştırıcı bulunan ayaklı manuel elle çevrilen sistemdir.Site okul yemekhane işletmeler için kullanımı uygundur.LAKTOZBASİL sineksiz kokusuz ve fermentasyonu hızlandıran kepek yada sıvı olarak uygulanmaktadır.