Kentler Arası Ağ Geliştirme Projesi
Goethe-Instıtut tarafından yürütülen Culture CIVIC programı, Türkiye’de sivil hayatın canlanarak gelişmesine katkı sağlamayı ve kültür-sanat dünyasında bir destek mekanizması oluşturmayı amaçlayan bir Avrupa Birliği projesidir. Program, kültürel diyalog ve toplumsal katılımı, ifade özgürlüğünü, demokratik süreçleri ve ayrımcılığa karşı çoğulculuğu teşvik eden projeleri destekler. Programın yararlanıcıları, kültür-sanat alanında çalışan ve benzer alanlarda faaliyetler yürüten sivil toplum kuruluşları, inisiyatifler, sanatçılar, kâr amacı gütmeden proje üretmek isteyen tüm kişi ve girişimlerdir. Programın öncelikli hedefi İstanbul, Ankara, İzmir gibi ana kültürel merkezlerin ötesine uzanarak Türkiye’nin kültürel altyapısını yerel düzeyde ve tabana yayılan bir yaklaşımla güçlendirmektir. Program iki ana eksende faaliyetlerini yürütmektedir: Hibe Programları ve Kapasite Geliştirme Programı. “Kentler Arası Ağ Geliştirme Projesi”, söz konusu hibe programlarından biridir.
Kentler Arası Ağ Geliştirme Hibe Programı: Hibe Programı, Ankara, İstanbul ve İzmir gibi ana kültürel merkezlerin ötesinde farklı aktörler arasındaki diyaloğun ve işbirliğinin geliştirilmesine odaklanır. Türkiye genelinde merkeziyetçi olmayan bir etkileşimi ve ağ oluşturmayı teşvik eden bu programın amacı, şehirlerarası büyük ölçekli projelerin uygulanması ve farklı şehirlerden kültürel aktörlerin bu projelere dahil edilmesidir.
Kentler Arası Ağ Geliştirme Hibe Programı özelinde hazırlanan projenin başvuran kurumu Kütahya Girişimci ve Sanatçı Kadınlar Derneği’dir (KÜGİKAD). Projenin amacı, farklı alanlarda UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olan Kütahya ve Hatay arasındaki kültürel diyaloğu geliştirmektir. Kütahya, “Zanaat ve Halk Sanatları” alanında, Hatay “Gastronomi” alanında kültürel miras taşıyıcı olan kentlerdir. Projenin diğer iştirakçisi olarak İzmir, bir liman ve turizm kenti olma özelliği sayesinde, proje kapsamında Kütahya ve Hatay’ın kültürel miraslarının yansıtılacağı sergilerin ve workshopların daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlayacak olan kilit aktör konumunda yer almaktadır. Projenin bir diğer odak noktası toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın emeğidir. Her üç ili temsilen projede yer alacak olan kurumlar; Kütahya Girişimci ve Sanatçı Kadınlar Derneği (KÜGİKAD), Hatay Defne Kadın Kooperatifi ve İZYAŞAM Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifidir.
Hatay çalışma ziyareti -Nisan 2023
Kütahya workshop ve sergi - Temmuz 2023
Hatay workshop ve sergi - Eylül 2023
İzmir workshop ve sergi - Ekim 2023